ОРИОН РГ | Бизнес активността в еврозоната се покачи през юни
16594
single,single-post,postid-16594,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-7.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.2,vc_responsive
biz

06 Юли Бизнес активността в еврозоната се покачи през юни

Бизнесът от еврозоната разшири дейността си с най-бързия темп от 15 години през юни, тъй като отпадането на повече ограничения заради  пандемията върна живота на доминиращата индустрия на услуги в блока, показва проучване в понеделник.

Но този скок на растежа си струва, тъй като инфлационният натиск се засили поради недостиг на работна ръка и прекъсвания във веригите за доставка, причинени от пандемията.

Окончателният съставен индекс на мениджърите на закупуване (PMI) на IHS Markit, възприет като добър показател за икономическо здраве, скочи до 59,5 миналия месец от 57,1 през май, най-високото си ниво от юни 2006 г.

Тази оценка 59,2 „светкавица“ и много над 50-те знака, разделящи растежа от свиването.

„Индексът беше на 15-годишния си връх, потвърждавайки, че възстановяването в икономиката на блока е в ход. В същото време изоставанията и натискът върху цените на производител не показват признаци на отслабване“, каза Матеуш Урбан от Oxford Economics.

„Подиндексът на услугите PMI отчете увеличение. Това показва, че секторът се е възползвал от облекчаване на ограниченията и повишен оптимизъм на потребителите на гърба на напредващата кампания за ваксинация.

Ускорението на ваксинационните програми на континента означава, че правителствата са позволили на по-голямата част от индустрията на услугите да се отвори отново и PMI на сектора е скочил до най-високите си показатели от юли 2007 г. насам.

Активността в сферата на услугите в Германия нарасна през юни с най-бързите си темпове от март 2011 г., докато във Франция секторът процъфтява след облекчаването на ограниченията на COVID-19.

Междувременно във Великобритания – извън еврозоната и Европейския съюз – отпадането следограниченията на услугите се улесни едва леко през юни, но ценовият натиск скочи с най-много регистрирани данни.

Световните акции се държаха близо до рекордно високите стойности в понеделник, тъй като притесненията относно варианта Delta на COVID-19 компенсираха положителните настроения от нарастващата бизнес активност в еврозоната.

Повишаване на цените

PMI, обхващащ производителите от еврозоната, публикуван миналата седмица, показа, че фабричната активност се е разраснала с най-бързите си темпове през юни, но че те са изправени пред най-стръмното нарастване на разходите за суровини за последните две десетилетия.

Този инфлационен натиск се усеща и от индустрията на услугите и съставният индекс на цените на входящите материали отскочи до най-високия от близо 21 години.

Въпреки че инфлационните рискове са обърнати нагоре, се очаква Европейската централна банка да запази свободната си парична политика и да погледне по-високите инфлационни очаквания за известно време, преди да действа, сочи проучване от миналия месец.

С нарастването на търсенето и сред надеждите за по-нататъшно облекчаване на ограниченията, водещи до по-нормален начин на живот, оптимизмът за предстоящата година се подобри. Индексът на бизнес очакванията за услуги се покачи до 72,7 от 71,2, най-високият от август 2000 г.

Моралът на инвеститорите в еврозоната се повиши за пети пореден месец през юли, най-високото си ниво от февруари 2018 г., вдигнато чрез възобновяване на ресторанти и търговци, както и туризъм, тъй като случаите на коронавирус намаляват, показва друго проучване в понеделник.