ОРИОН РГ | Инфлацията отново е близо до целта според BIS
16591
single,single-post,postid-16591,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-7.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.2,vc_responsive
infl

06 Юли Инфлацията отново е близо до целта според BIS

Неотдавнашният скок на потребителските цени трябва да бъде отпразнуван, заяви Клаудио Борио, ръководител на икономическия и паричен отдел в Банката за международни разплащания.

„За онези страни …, които много, много трудно се опитват да повишат инфлацията неуспешно, като инфлацията е постоянно по-висока, приблизително прицелена, това всъщност би било много добра новина и трябва да се радваме на това“, каза Борио.

Неговите коментари идват, след като показанията за инфлацията надвиха очакванията както в САЩ, така и в Европа през последните месеци – разделяйки политиците и разтърсвайки финансовите пазари на няколко пъти.

Някои европейски служители смятат, че предизвиканата от пандемия програма за стимулиране на региона трябва да бъде намалена вследствие на нарастващите цени, докато други твърдят, че инфлацията ще бъде временна и затова паричната политика трябва да остане хлабава.

Инфлацията може да бъде труден икономически показател: Ако е твърде висока, тя изтрива покупателната способност на потребителите; ако е твърде ниско, може да намали икономическия растеж. Инфлацията също може да бъде лоша за фондовите пазари, тъй като често води до по-високи лихвени проценти, което означава, че големите фирми трябва да плащат повече, за да обслужват дълговете си, което впоследствие може да намали печалбата им.

„Истинският проблем е, ако инфлацията се окаже по-висока, неудобно по-висока за неприятно дълго време“, каза Борио.

Той обаче подчерта, че BIS – която е известна като централната банка на централните банки – очаква увеличението на инфлацията да бъде „преходно“.

Доскоро в еврозоната инфлацията беше постоянно ниска след световната финансова криза и кризите на държавния дълг в региона. Но цените претърпяха огромен ръст през последните седмици.

Годишната инфлация в еврозоната се повиши до 2% през месец май, малко над целта на ЕЦБ от „под, но близо до 2%“. Това е свързано с облекчаването на различни правила за социално дистанциране в 19-те евро-страни и желанието на потребителите да харчат повече.

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард обаче настоя, че нарастването на инфлацията е временно и че в обозримо бъдеще тя ще падне под целта.

„Инфлацията се повиши през последните месеци, главно поради базовите ефекти, преходните фактори и повишаването на цените на енергията. Очаква се то да нарасне допълнително през втората половина на годината, преди да намалее, тъй като временните фактори изчезват “, каза тя на пресконференция по-рано този месец.

Борио се съгласи, че „до момента повечето случващи се икономически факти по същество са временни“.

„Имаме еднократни увеличения на цените, които основно се връщат назад от мястото, където са били преди; имаме технически ефекти, така наречените базови ефекти; виждаме, наистина, има ограничения на скоростта за световната икономика “, добави той.

Последните прогнози на ЕЦБ сочат към основна инфлация от 1,9% в края на 2021 г., последвана от спад до 1,5% и 1,4% през 2022 и 2023 г., съответно.

В последния годишен доклад на BIS, публикуван във вторник, институцията заяви, че „нормализирането на политиката няма да е лесно“ за централните банки.

Тази тема вече предизвика някои разделения в ЕЦБ, Йенс Вайдман настояваше програмата за стимулиране на коронавируса да бъде премахната стъпка по стъпка.

Докато други членове на ЕЦБ се притесняват от преждевременното намаляване на програмата.