ОРИОН РГ | Какво трябва да знаем за самоосигуряването
16629
single,single-post,postid-16629,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-7.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.2,vc_responsive
самоосигуряване

10 Ян. Какво трябва да знаем за самоосигуряването

Напоследък все по-често се коментира въпросът как точно се осигуряват лицата, практикуващи свободни професии и какви данъци плащат те.

Какви ще бъдат начините да легализирате своите доходи от свободната си практика и какво трябва да платите на държавата?

Работа на граждански договор, без да си регистриран като самоосигуряващ се.

В случай, че не сте регистрирани като самоосигуряващо се лице и нямате фирма, няма как да се издават фактури на клиентите. Затова изходът би бил работа на граждански договор.

Какви са осигуровките, които се плащат на база получения хонорар?

  • за пенсия;
  • за инвалидност поради общо заболяване;
  • за осигурителен стаж и възраст;
  • за наследствена пенсия.

По желание допълнително се внасят средства и за майчинство. Осигуровките се изчисляват след като се извадят 25% или 40% от нормативно признатите разходи.

Периодът, за който се осигурявате по граждански договор е от началото на работния процес до неговото приключване. Началната и крайната дата трябва да бъдат вписани в осигурителната ви книжка.

Кога се внасят осигуровки?

Осигуровките се внасят до 10то число на месеца след месеца, в който са извършени плащания към вас за услугите, които предлагате.

Важно е да се зпомни, че счетоводителите на клиентите ви трябва да ви издадат служебна бележка (по чл. 45, ал. 4 от ЗДДФЛ). Всяка бележка се пази, защото след време трябва да бъде приложена към данъчната ви декларация (по чл. 50 от ЗДДФЛ) следващата година.

Можете да работите по няколко граждански договора едновременно. До един момент те са най-удобният избор за вас и за клиента. И двете страни плащате малко средства за осигуровки и данъци.

Фрийлансър, който се е регистрирал като самоосигуряващ се.

Да сте самоосигуряващи се има много предимства, най-голямото от които е, че можете да издавате фактури без да имате фирма (ползва се ЕГН като Булстат).

Тъй като не сте фирма, единственото, което е задължително да се направи е да се подава данъчната декларация (по чл. 50 от ЗДДФЛ) всяка година и да се осигурявате на 420 лв. всеки месец, независимо дали си ги изкарал или не.