ОРИОН РГ | Новости в данъците, счетоводството и осигуряването през 2021
16526
single,single-post,postid-16526,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-7.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.2,vc_responsive
за сайт

17 Ян. Новости в данъците, счетоводството и осигуряването през 2021

Ще ви запознаем с промените в подаването на данъчните декларации и корпоративния данък, които смятаме, че са важни за всеки собственик на бизнес.
ℹ️Сроковете за подаването на годишните данъчни декларации се удължават.
Те ще се подават от 1 март до 30 юни на следващата година (важи за декларациите на земеделските стопани, декларациите по чл.92 от ЗКПО и по чл.50 ЗДДФЛ на ЕТ.) В същия срок ще е необходимо да се плати и данъка по тях.
ℹ️Сроковете за годишното счетоводно приключване и подаването на годишните финансови отчети също се удължават. Срока е 30 септември на следващата година, а за декларациите за неактивност – до 30 юни.
ℹ️Подаване на данъчната си декларация, физическите лица трябва да направят до 31 март, като могат да ползват 5% отстъпка при внасяне при електронен път и само при липса на публични задължения.
ℹ️При авансови вноски за корпоративен данък се променя срокът за внасяне на последната авансова вноска. Той става 1 декември, вместо 15 декември, както до сега.
Новия краен срок за промени на авансови вноски е 15 ноември.
След 2 години непрекъснати дискусии, парламентарната комисия по бюджет и финанси взе решение, че СУПТО няма да бъде премахнат или задължителен, а става напълно доброволен.
Ползващите новия софтуер за управление на продажбите ще се възползват от данъчни облекчения, но и паралелно с това е важно да се запознаят и със санкциите във връзка с него.
1. Ускорено възстановяване на данъчен кредит (в 30 дневен срок след подаване на справка-декларация).
2. Без принудителна административна мярка “запечатване на обект” при първо нарушение за неиздаване на фискален бон.
3. Ускорено амортизиране на годишната данъчна амортизационна норма до 100% при активи от 4 категория – СУПТО или право на ползване на СУПТО, включени в списъка на НАП; компютри, периферия или мобилни телефони, на които е инсталиран СУПТО;
4. При физически и юридически лица и еднолични търговци избрали да ползват СУПТО, но по една или друга причина ползват друг софтуер, невключен в списъка на НАП – се налага глоба.
Ние от екипа на Счетоводна къща “Орион РГ” винаги сме насреща при възникнали въпроси и нужда от консултация за настоящите ни или нови клиенти относно всички новости.
✅ Вече 27 години с грижа за бизнеса ви!
☎ 0887238055